Lågt förtroende för spelbranschen

Vid årsskiftet ändrades spelmonopolet till att bli ett licenssystem för att öppna upp den hittills slutna svenska spelmarknaden, och nu är det rekordmånga spelbolag som ansökt och fått beviljad spellicens att bedriva spel i Sverige – men förtroendet för den svenska spelbranschen är lägre än aldrig förr.

Free spins, bonuserbjudanden och spelreklam är något vi matas med länge och nu när spelmonopolet är slopat har trycket ökat ännu mer. Detta, tillsammans med en rad andra orsaker, har gjort att svenskarnas förtroende för den svenska spelmarknaden har sjunkit i botten. Samtidigt är det rekordmånga spelbolag som fått spellicens beviljad.

Ny studie visar bottenbetyg

I Dagens Industri står att läsa om hur en ny studie som Svenskt Kvalitetsindex genomfört visar hur svenska spelbolag får bottenbetyg när det kommer till kundnöjdhet och förtroende. På en 100-gradig skala får spelbranschen ynka 55,7 vilket är långt mycket lägre än vad närmaste förtroendefattiga bransch har fått: bankvärlden där betyget är 66,1. Detta är något som helt klart tyder på att spelbranschen behöver bättre på sitt anseende och enligt experterna på Svenskt Kvalitetsindex är den låga siffran ett tydligt tecken på att förtroendekapitalet hos svenska folket är så pass låg att man rent krasst kan säga att det är affärskritiskt. Men vad beror missnöjet på? Den stora boven i dramat är den massiva spelreklamen och brister i det sociala ansvaret, visar undersökningen, vilket heller inte är en överraskning. Till tidningen säger dock Jenny Nilzon som är vd på SPER, Spelbranschens Riksorganisation, att man från deras sida önskar att man kommit längre med sitt arbete att bidra positivt till samhället och att man på deras sida kommer arbeta mer aktivt med att motverka skadligt spelande och minska risken för spelberoende, speciellt nu som den nya spellagen är rådande.

Ett exempel på detta arbete är exempelvis Spelpaus, men än har denna funktion inte fungerat felfritt.

Kunde spela trots avstängning

I ett försök att minska problemspelande lanserades Spelpaus i samband med att den nya lagen trädde i kraft vid årsskiftet med syftet att man som spelare ges möjlighet att tycka på en knapp och sedan bli avstängd hos alla spelbolag. Detta har dock inte fungerat riktigt som tänkt än, och efter att spelmissbrukaren Sara kunnat spela trots avstängning kommer nu Spelinspektionen att påbörja en granskning, vilket bland annat Sveriges Television rapporterat om. Tanken är nu att man ska säkerställa att avstängningsfunktionen fungerar som tilltänkt, och tills dess kan det vara bra att vara vaksam på om du uppvisar tecken på spelberoende. Här är fem exempel på varningstecken:

  • Du satsar stort för att få en kick
  • Du döljer ditt spelande för omgivningen
  • Du lånar pengar för att spela
  • Du försöker vinna tillbaka förlorade pengar
  • Du har försökt begränsa ditt spelande men inte lyckats